Sfantul Elefterie

Sfantul Elefterie

Sfantul Elefterie este cinstit pe 15 decembrie. Nu cunoastem cu exactitate ziua nasterii sale, stim doar ca a trait in timpul domniei imparatului Adrian (117-138). A luat cunostinta de invatatura lui Hristos de la mama sa, Antia, botezata de Sfantul Apostol Pavel.

Parintele spiritual al lui Elefterie a fost Anichit, ucenic direct al Sfantului Apostol Pavel. El il povatuia pe Elefterie si ii insufla curajul de a-L marturisi pe Hristos. L-a hirotonit diacon la varsta de 15 ani, preot la 18 ani si episcop la numai 20 de ani.

Imparatul Adrian era pagan si dorea disparitia crestinilor. Isi trimite un apropiat, pe Felix, sa il aresteze pe Sfantul Elefterie. Felix il intalneste pe Sfantul Elefterie in momentul in care tinea o predica. Atat de vie a fost predica sa, incat Felix se converteste, devine crestin.

Multi din cei care il intalneau pe Sfantul Elefterie deveneau din pagani, crestini. Elocvent este si cazul eparhului Coremon, care, uimit de rugaciunea sfantului inainte de a fi executat, decide sa lepede credinta in zei si sa moara pentru Hristos.

Sfantul Elefterie iese nevatamat din multe chinuri. Din viata sa aflam ca la un moment dat este legat de un cal pentru a fi tarat. Dumnezeu trimite un inger care il rapeste pe sfant din mijlocul chinurilor si il duce intr-un munte aflat in apropiere de Roma. Imparatul Adrian trimite 500 de ostasi sa-l prinda spre a-l da mortii. Toti cei 500 de soldati devin crestini.

Sfantul Elefterie a trecut la cele vesnice strapuns de sabiile unor ostasi pagani.