De cativa ani de zile s-a inaltat in cartierul Titan, zona Salajan, intre blocurile cenusii, o frumoasa catedrala cu hramurile "Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul", "Inaltarea Sfintei Cruci" si "Sfintii Martiri Brancoveni". Aici se desfasoara mai multe activitati social-filantropice si catehetice atat pentru batranii, cat si pentru copiii parohiei.
Pana in anul 1989 credinciosii din cartierul Titan nu aveau o biserica a lor. Abia dupa acest an, a fost ridicata o bisericuta de lemn cu hramul Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul, prima de acest fel construita in Bucuresti pentru acesti oameni. "Am inceput acum 17 ani intr-o zona in care practic nici cuvantul Evangheliei nu a fost propovaduit pentru ca in zona aceasta a fost doar o singura biserica, Dudesti Cioplea I, pentru toata zona de sud-est a Bucurestiului. In 1989 am facut prima cerere pentru ridicarea unei biserici in Bucuresti, iar bisericuta de lemn este prima construita dupa Revolutie in Bucuresti in aceasta zona. Sigur, ea a fost construita intr-un colt al terenului deoarece urma sa ridicam o biserica mare, ceea ce am si realizat. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu vrem sa mai ridicam si un complex socio-diaconal", a spus parintele paroh Ilie Costescu.
In anul 2008, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a vizitat biserica si a pus piatra de temelie pentru Asezamantul socio-diaconal "Sfantul Andrei", format din trei cladiri: doua corpuri pentru un camin de batrani, iar cel de-al treilea pentru un centru medical ortodox, care va sustine financiar azilul. Parintele paroh face toate demersurile pentru a infiinta si un centru de dezintoxicare pentru dependentii de droguri, care sunt din ce in ce mai multi, din pacate. Însa, lucrarile pentru ridicarea asezamantului au fost amanate din cauza lipsei fondurilor.
Lucrari realizate cu banul vaduvei
Lucrarile la biserica cea mare au inceput in anul 2003, iar in anul 2008 lacasul de cult a fost terminat. De atunci, se efectueaza lucrarile de pictura. "Din cauza lipsei fondurilor, la ora actuala doar 40% din suprafata bisericii este pictata, restul de 60%, care inseamna cam 2.500 de metri patrati, speram sa-l terminam pana in anul 2012, de sarbatoarea Sfantului Ilie, cand e hramul mare al bisericii, si astfel sa o putem tarnosi. Însa este greu pentru ca lucrarile de pictura sunt foarte costisitoare. Pana acum am fost sprijiniti doar de banul vaduvei", a mai spus parintele Costescu.
Biserica beneficiaza de un pangar modernizat, un agheasmatar, de o capela mortuara, prevazuta cu o lada frigorifica, de un sistem de incalzire eco, adica in locul consumului imens de gaze, sistemul de incalzire este prevazut cu doua puturi sapate la 60 de metri, unde este o temperatura de 6 grade Celsius, temperatura care este preluata de pompa si prin intermediul careia pardoseala bisericii este incalzita. De asemenea, artistul Marcel Pavel s-a ocupat de inzestrarea lacasului de cult cu clopote actionate electric.
Biserica noastra este prevazuta cu un demisol unde, din anul 1997, a fost infiintat Centrul social-educational "Samariteanul milostiv". "Calauzind pasii parintelui paroh Ilie Costescu, Dumnezeu a lucrat pentru a aduce bucurie si alinare oamenilor. In cadrul Centrului social-educational "Samariteanul milostiv" exista o cantina sociala unde oamenii sarmani primesc o masa calda, iar de sarbatori se impart pachete pentru familiile nevoiase ale comunitatii. De asemenea, aici sase profesori ofera in mod gratuit meditatii la diferite discipline copiilor care au situatii financiare precare si care sunt dornici sa invete. Parohia acorda asistenta spirituala unui orfelinat privat, iar batranii singuri si neputinciosi sunt vizitati periodic de preoti si de tinerii comunitatii. Tot periodic, corul parohiei si restul credinciosilor viziteaza caminele de batrani si de copii din zona, centrele de adapost pentru persoanele marginalizate, ducand pachete cu alimente, haine si jucarii pentru a alina durerea sufleteasca a celor parasiti", a precizat George Sahoteanu, coordonatorul programelor catehetice ale parohiei.
Asistenta juridica si medicala gratuita
Centrul "Samariteanul milostiv" mai cuprinde si alte compartimente, precum cel juridic, administrativ, medical sau catehetic. "Avem un sector juridic in cadrul caruia un notar, un avocat si un jurist acorda asistenta gratuita, o data pe saptamana, oamenilor cu probleme deosebite, care nu-si pot permite financiar, insa ei aici nu fac notariat sau avocatura, ci au rolul de a-i preveni pe oameni de anumite inselatorii, din cauza carora multi dintre ei au pierdut totul si apoi au venit plangand la poarta bisericii, iar noi nu mai aveam ce sa le facem decat sa le oferim o masa sau o haina. Astfel, noi mergem pe preventia aceasta cu oameni de specialitate. Mai avem un departament administrativ prin care anumite persoane care au probleme in casele lor sunt ajutate de muncitorii de pe santierul bisericii noastre, deoarece este un santier in regie proprie, prin aceasta am scutit 60% din costuri", a spus parintele paroh. De asemenea, oamenilor cu afectiuni oftalmologice grave li se asigura consultatii gratuite de catre prezbitera Ioana Costescu, sotia parintelui paroh. De doua ori pe saptamana, cei nevoiasi pot apela gratuit la serviciile unui medic stomatolog.
Centrul dispune si de un sector pentru tineret al parohiei, de care se ocupa teologul George Sahoteanu, in cadrul caruia sunt desfasurate o serie de cateheze pentru tineri, la care participa si studenti sau absolventi ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. "Catehezele, desfasurate sub numele "Întalniri cu tinerii", au loc in fiecare duminica, dupa Sfanta Liturghie si prin acestea se doreste nu numai expunerea si lamurirea invataturilor de credinta ortodoxa, dar si crearea unui mediu al bucuriei si al comuniunii, intrucat toti acesti tineri sunt implicati in activitatile filantropice ale parohiei. Mai mult, prin impartasirea cu Sfintele Taine si prin apropierea vie de Hristos, prin lucrarea faptelor bune, tinerii ajung sa cunoasca si sa impartaseasca si celorlalti bucuria crestina a dragostei lucratoare. Se cunosc reciproc si se creeaza legaturi de prietenie sincera, lucruri dificile de altfel in cadrul societatii marcate de individualism si de goana dupa placeri. Sunt organizate pelerinaje, uneori ad-hoc, la manastiri din jurul Bucurestiului, dar si pelerinaje de mai multe zile programate de parintele paroh pentru manastirile mari din tara. La aceste intalniri nu participa foarte multi oameni, insa cei curajosi vin si pentru noi este o bucurie. De aceea intentionam sa deschidem si o pagina de web, pentru a veni in intampinarea celor care inca n-au descoperit frumusetea comuniunii personale, fata catre fata. Prin toate acestea, iesim extra muros, in afara zidurilor pe care uneori oamenii le percep ca fiind Biserica, incercand sa deschidem noi posibilitati tuturor celor care vor sa cunoasca si sa se apropie de Dumnezeu, dupa cum si suntem datori sa facem", a spus teologul George Sahoteanu.
"Am fost randuit ca sa las ceva pentru urmasii nostri"
In fiecare duminica, dupa predica, parintele Ilie Costescu le vorbeste credinciosilor despre alimentatie, deoarece, a explicat parintele, sunt din ce in mai multi oameni care se imbolnavesc din cauza alimentatiei. "Astazi, toate produsele au un aspect foarte placut, dar sunt cancerigene. Astfel trebuie sa ne intoarcem la ceea ce facea bunica cand totul era natural si prin acestea ne aratam grija si fata de copiii nostri. Din pacate, traim, dupa cum spunea cu lacrimi in ochi un mare profesor, vremurile in care copiii mor inaintea noastra. Enoriasii parohiei sunt foarte buni, foarte multi, dar saraci pentru ca suntem intr-o zona periferica a Capitalei. In toate actiunile mele sunt ajutat de acesti oameni, de parintele Petrisor Andreana, care este alaturi de mine si pentru toate acestea multumesc Bunului Dumnezeu. Eu stiu un lucru: preotii bogati se vaita, iar preotii saraci se lauda. Nu vreau sa fac parte din nici o categorie si multumesc lui Dumnezeu ca am fost randuit ca sa las ceva dupa mine pentru urmasii nostri prin aceste constructii, desi am fost acuzat de unii ca in loc sa zidesc suflete am zidit ziduri. Sigur, ca sa poti sa zidesti suflete trebuie sa ai zidite ziduri, ca nu poti sa predici pe strada. Ne straduim sa aducem la finalizare toate lucrarile pentru ca apoi cand va randui Bunul Dumnezeu sa spunem si noi: "Acum slobozeste Doamne pe robul tau...", a incheiat parintele Ilie Costescu.
Ioan Busaga
Sursa: ziarullumina.ro