Botezul Domnului

Botezul Domnului

Botezul Domnului este sarbatorit pe 7 ianuarie. La Botezul Domnului participa Tatal, Fiul si Sfantul Duh: Fiul in apa, Duhul ca un porumbel coborandu-Se peste El si Tatal graind din ceruri: Tu esti Fiul Meu cel iubit, intru Tine am binevoit (Mc. 1:9-11). Din acest motiv, Botezul Domnului este numit si Epifania - aratarea Sfintei Treimi.

Mantuitorul se boteaza la raul Iordan nu pentru ca avea nevoie de pocainta, caci El era lipsit de pacat, ci pentru a le descoperi tuturor ca Mesia cel vestit de profeti Se intrupase. Prezenta Mantuitorului in apa are si scopul de reinoire a creatiei.

In aceasta zi are loc si sfintirea apei. Apa sfintita printr-o randuiala speciala, este cunoscuta in popor sub denumirea de agheazma mare. Credinciosii pot consuma aceasta agheasma din ziua Botezului Domnului, pe nemancate, inainte de a lua anafura, pana in ziua de 14 ianuarie inclusiv. Dupa aceasta data ea poate fi luata de crestini numai cu binecuvantarea duhovnicului. De regula, ea este luata dupa 14 ianuarie de cei opriti din cauza unor impedimente de la Sfanta Impartasanie.
 

Galerie Foto

  • Epifania 
    Epifania
  • Botezul savarsit de Ioan 
    Botezul savarsit de Ioan
  • Botezul lui Hristos in Iordan 
    Botezul lui Hristos in Iordan