In ziua praznuirii celui de-al doilea hram, "Sfantul Slavit Prooroc Ilie Tesviteanul“, noua biserica a Parohiei "Inaltarea Sfintei Cruci“ - Titan, Protoieria III Capitala, a fost tarnosita. Slujba a fost savarsita de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, alaturi de care s-a aflat si Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Cu acest prilej, a fost sfintit si Asezamantul socio-pastoral "Sfantul Ilie“ - Titan al acestei parohii bucurestene.
Tarnosirea bisericii a fost prilej de bucurie si binecuvantare pentru credinciosii Parohiei "Inaltarea Sfintei Cruci“ - Titan intrucat dupa ani de jertfa au participat la innoirea si sfintirea lacasului lor, primind si binecuvantarea ca, pana la miezul noptii, sa intre si sa se inchine in Sfantul Altar, cerand Preasfintei Treimi sfintirea lor si a intregii obsti parohiale. Acesti oameni, care au aratat o grija deosebita si o iubire jertfelnica pentru lacasul de rugaciune, sunt "maini ale Mantuitorului Iisus Hristos care lucreaza spre slava Preasfintei Treimi. Binecuvantarea aceasta este deosebita pentru cei care au contribuit la ridicarea lacasului, fiindca ei sunt numiti «fericitii si pururea pomenitii ctitori»“, dupa cum a spus Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.
In cuvantul de invatatura de la finalul slujbei de tarnosire, Intaistatatorul Bisericii noastre a explicat ca Biserica este casa lui Dumnezeu, casa Preasfintei Treimi. "Pana azi, aceasta biserica a fost darul oamenilor catre Dumnezeu. De astazi inainte ea este darul Preasfintei Treimi catre oameni. Noi am contribuit cu materiale trecatoare, precum beton, caramida, fier, vitralii si alte obiecte, si am oferit totul Preasfintei Treimi. De astazi, biserica a devenit prin sfintire casa Preasfintei Treimi si darul lui Dumnezeu pentru credinciosi, asa cum se spune in rugaciunea de sfintire ce este rostita in altar: «Umple-o cu darurile Tale cele mai presus de lume», adica noi dam lui Dumnezeu daruri materiale din lumea aceasta, dar primim daruri mai presus de lume, si aceste daruri mai presus de lume sunt iertarea pacatelor, pacea si bucuria din Imparatia cerurilor - pe care le pregustam inca din aceasta viata in Biserica - si viata vesnica. In Biserica ni se impartasesc Sfintele Taine ca izvoare si arvuna ale vietii vesnice“, a aratat Preafericirea Sa.
Intaistatatorul Bisericii noastre a mai subliniat in cuvantul de invatatura faptele mari ale Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul in care s-a aratat lucrarea lui Dumnezeu. Pentru ca el nu a murit, ci a fost inaltat intr-un car de foc la cer si este asteptat cu putin timp inainte de A Doua Venire a Mantuitorului, Sfantul Ilie mai este numit Inaintemergator al celei de-A Doua Veniri a Mantuitorului Iisus Hristos. Impreuna cu Sfantul Ioan Botezatorul, el este prototipul vietii monahale intrucat a trait in pustie, in post si in neincetata rugaciune.
Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, dupa cum a reliefat Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, ne arata ca "proorociile nu se fac numai prin cuvinte, ci si prin viata sfanta si prin ceea ce omul savarseste ca implinire a voii lui Dumnezeu“, intrucat prin invierea fiului vaduvei din Sarepta Sidonului a prefigurat invierea fiului vaduvei din Nain; prin coborarea focului din cer asupra jertfei a preinchipuit Pogorarea Duhului Sfant asupra Sfintilor Apostoli, dar si pogorarea Duhului Sfant peste Jertfa euharistica; prin hranirea de catre corb cu paine si carne a prefigurat Trupul si Sangele Domnului, iar prin trecerea Iordanului si ridicarea sa la cer Sfantul Prooroc Ilie a mai prefigurat Botezul Domnului si al fiecaruia dintre noi, si Inaltarea intru slava a Domnului, dar si a noastra la cer.
Sfintirea asezamantului socio-pastoral
Dupa tarnosirea lacasului de cult, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurati de soborul de preoti si diaconi, au sfintit si Asezamantul socio-pastoral "Sfantul Ilie“ - Titan.
In semn de aleasa pretuire si binecuvantare, preotii Ilie Costescu, parohul bisericii, si Dumitru Spoiala, slujitor imbisericit la aceasta parohie, au fost hirotesiti iconomi stavrofori, iar preotul slujitor Petru Andreana a fost hirotesit sachelar. Diploma omagiala "Sfintii Imparati Constantin si Elena“ a fost oferita diaconului Ionut Miciu, Consiliului si Comitetului parohial; Ordinul "Sfintii Imparati Constantin si Elena“ pentru mireni i-a fost acordat lui Ion Maticiuc, ctitor al bisericii, iar Ordinul "Sfantul Stefan cel Mare“ pentru mireni i-a fost acordat lui Constantin Miciu, pentru implicarea in lucrarile zidirii lacasului de cult. De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a mai daruit pentru altarul bisericii o cruce de binecuvantare, carti liturgice si duhovnicesti, iar credinciosilor iconite cu chipul Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul. In semn de multumire, parintele paroh Ilie Costescu a daruit Preafericirii Sale un cos cu flori si o icoana cu chipul sfantului ocrotitor al parohiei.
Ioan Busaga
Sursa: ziarulumina.ro