Anul Nou bisericesc

Anul Nou bisericesc

In Biserica Ortodoxa, pe 1 septembrie incepe noul an bisericesc. Potrivit Traditiei, in aceasta zi a inceput Dumnezeu crearea lumii si tot pe 1 septembrie, Mantuitorul a citit in sinagoga textul de la Isaia (cap 61, 1-2).

Mentionam ca prima sarbatoare importanta din inceputul anului bisericesc este Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), iar ultima sarbatoare din acest an bisericesc este Adormirea Maicii Domnului (15 august). De aici reiese ca atat inceputul anului, cat si sfarsitul lui stau sub ocrotirea Maicii Domnului.

Anul bisericesc nu este identic cu anul liturgic. Daca anul bisericesc incepe pe data de 1 septembrie, anul liturgic isi are inceputul in ziua Sfintelor Pasti. De la aceasta sarbatoare se numara Evangheliile si Duminicile anului bisericesc.

Pe data de 1 septembrie il sarbatorim si pe Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul - parintele erei crestine. Canonizarea Sfantului Dionisie Exiguul s-a facut in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 8-9 iulie 2008.